Contacteer ons

Communicatie over renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

Beleidsinitiatieven niet-residentiële gebouwen
Communicatie over renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

In het Vlaamse Regeerakkoord, de Beleidsnota Energie en het Vlaamse Energie- en Klimaatbeleidsplan, zijn voor niet-residentiële gebouwen belangrijke beleidsinitiatieven aangekondigd.

Op 9 juli 2021 heeft de Vlaamse Regering de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen definitief goedgekeurd.

Sinds 1 januari 2022 is de renovatieverplichting gestart voor alle niet-woongebouwen – zoals bedrijfsgebouwen en kantoren – met een nieuwe eigenaar. Die gebouwen moeten binnen de vijf jaar voldoen aan een minimaal maatregelenpakket:

  • Het dak moet een minimale isolerende waarde hebben.
  • Enkel glas moet worden vervangen door hoogrendementsbeglazing.
  • Verwarmingsinstallaties van ouder dan 15 jaar moeten worden vernieuwd als ze niet aan minimale vereisten voldoen. Als er een aardgasnet beschikbaar is, mag er bovendien geen nieuwe stookolieketel komen.
  • Oude koelinstallaties moeten worden vervangen als ze niet aan minimale vereisten voldoen.
  • Een nieuwe eigenaar van een klein niet-residentieel gebouw (kleiner dan 500 vierkante meter) moet sinds 2022 binnen de vijf jaar ook een energielabel C of beter behalen, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket.

Voor grote niet-residentiële gebouwen wordt vanaf 1 januari 2023 nog een stap verder gegaan. Binnen de vijf jaar na de aankoop moeten zij, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5 procent beschikken. Dat komt overeen met energielabel E.

Daarnaast moet elk niet-residentieel gebouw bij overdracht en verhuur vanaf 2023 verplicht over een EPC beschikken. Voor kleine niet-residentiële gebouwen was de verplichting er al sinds 2020 (EPC kNR). Voor grote niet-residentiële gebouwen gaat het over een nieuwe verplichting (EPC NR).

Meer informatie daarover kun je vinden op Vlaanderen.be: CO2-uitstoot verlagen bij niet-residentiële gebouwen. Bockstael Accountants helpt je graag op weg!