Contacteer ons

Vermijd boetes: geef werken aan je woning aan bij het kadaster!

woning verbouwen aangeven kadaster Bockstael
Vermijd boetes: geef werken aan je woning aan bij het kadaster!

Wanneer je werken uitvoert of laat uitvoeren aan je woning, moet je dit binnen de 30 dagen na het einde van de werken melden aan het kadaster. Zo kan het kadaster nagaan of het kadastraal inkomen van je woning moet gewijzigd worden.

Energiebesparende investeringen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of dubbele beglazing, hoeven niet aangegeven te worden.

Is de stijging van het kadastraal inkomen beperkt tot maximaal 15% of lager dan € 50, dan volgt er geen aanpassing van het kadastraal inkomen.

Je moet de werken melden met formulier 43B.

In geval van werken onder een stedenbouwkundige vergunning zal het kadaster je dit formulier in principe automatisch toesturen.

Als je het formulier 43B niet ontvangt, dan is dat geen excuus. Je moet dan zelf spontaan aangifte doen, net zoals bij werken zonder vergunning.

Bij niet- aangifte of laattijdige aangifte riskeer je een boete van € 1000 tot € 3.000 :

Laattijdig aangeven werken woning

Er zijn ook controles mogelijk om na te gaan of de aangifteverplichting wordt nagekomen. Dat kan variëren van werfbezoeken tot digitale controles van diverse informatiebronnen.

Onlangs bleek nog dat de fiscus informatie en foto’s op immowebsites en andere onlineplatformen gebruikt om na te gaan of het kadastraal inkomen van een woning nog up-to-date is.

Wist je dat dezelfde boetes ook kunnen gehanteerd worden bij laattijdige of niet- aangifte van de verwerving of vervreemding van buitenlandse onroerende goederen?

Er wordt immers ook een kadastraal inkomen toegekend aan buitenlandse onroerende goederen.

Gaat het om de verwerving van een nieuw opgericht of herbouwd buitenlands onroerend goed, dan heb je 30 dagen tijd vanaf de eerste ingebruikneming.

Gaat het om de verwerving van een bestaand onroerend goed, dan heb je 4 maanden tijd voor de aangifte.

Ook om de vervreemding van een buitenlands onroerend goed te melden, heb je 4 maanden tijd.

Wij kunnen je steeds bijstaan bij deze aangifteplicht(en).