Contacteer ons

Laadpalen: investeer je het best privé of met je vennootschap?

Laadpaal met je bedrijf kopen?
Laadpalen: investeer je het best privé of met je vennootschap?

Privé

Particulieren die een laadpaal aan hun gezinswoning installeren hebben recht op een belastingvermindering in de personenbelasting.

De belastingvermindering wordt berekend op een maximale kostprijs van 1.750 € per belastingplichtige en per laadpaal.
De belastingbesparing is 45% bij een investering vóór 01.01.2023, 30% bij een investering in 2023 en 15% bij een investering tussen 01.01.2024 en 31.08.2024.

Privé – voorwaarden

  • De factuur van het laadstation en het attest van de keuring moeten bij de aangifte in de personenbelasting worden gevoegd.
  • De gezinswoning betreft de woning waar je op 1 januari van het aanslagjaar je domicilie heeft.
  • Een laadpaal aan een tweede verblijf of bedrijfspand komt niet in aanmerking voor de belastingvermindering in de personenbelasting.
  • Het is niet vereist dat je eigenaar bent van de gezinswoning. Ook een huurder komt in aanmerking.
  • Bovendien moet het laadstation slim zijn, wat erop neer komt dat het de laadtijd en het laadvermogen moet doorgeven aan een centraal beheerssysteem. Zo wordt het verbruik apart van je huishoudelijk gebruik geregistreerd.
  • Tot slot moet de stroom aangeleverd worden via een groenstroomcontract of eigen hernieuwbare energiebronnen (zonnepanelen of warmtepomp).

Vennootschap

Voor vennootschappen zijn laadpalen 100% aftrekbare kosten, doorgaans op een afschrijvingsbasis van 10 jaar. Ze zijn dus niet onderworpen aan de aftrekbeperking voor autokosten.

Bovendien komt de investering in aanmerking voor de extra investeringsaftrek als deze wordt geïnstalleerd aan een bedrijfspand of -parking.

Een laadpaal aan een woning komt niet in aanmerking voor de extra investeringsaftrek, zelfs niet wanneer daarin je kantoor of praktijkruimte aanwezig zijn.

Ze zijn zelfs 200% aftrekbare kosten wanneer iedereen zijn auto daaraan mag opladen én wanneer de investering uiterlijk 31.03.2023 wordt verricht. Wordt de investering verricht in de periode tussen 01.04.2023 en 31.08.2024, dan zijn de kosten 150% aftrekbaar.

Het volstaat dat anderen de laadpaal kunnen gebruiken gedurende de gebruikelijke openingstijden van uw zaak.

De 200% / 150% kostenaftrek is echter niet combineerbaar met de extra investeringsaftrek.

Conclusie

Indien je wil investeren in een laadpaal aan je bedrijfspand, dan doe je de investering best met je vennootschap.
Privé levert een dergelijke laadpaal je geen voordeel op.

 

Betreft het echter een laadpaal aan je gezinswoning, dan heb je in beide situaties een fiscaal voordeel (privé of met je vennootschap).

Als het voor jou geen probleem is dat iedereen de laadpaal mag gebruiken, dan investeer je best met je vennootschap.